Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

«Στον αέρα» ο ΧΥΤΥ Γραμματικού: Ο ανένδοτος του Ψινάκη και τα χρήματα που ζητά πίσω η ΕΕ

Νέα τροπή λαμβάνει η περιβόητη υπόθεση με τον ΧΥΤΑ Γραμματικου, ενος εργου
που ξεκινησε να κατασκευαζεται το 2009 και συνεχιστηκε μεχρι σημερα, παρολες τις προεκλογικες δεσμευσεις της Περιφερειαρχου Αττικης το 2014, για την διακοπη των εργασιων και τις ταυτοχρονες απαιτησεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μη συνεχιση χρηματοδότησης του εργου


Νέα τροπή λαμβάνει η περιβόητη υπόθεση με τον ΧΥΤΑ Γραμματικου, ενος εργου που ξεκινησε να κατασκευαζεται το 2009 και συνεχιστηκε μεχρι σημερα, παρολες τις προεκλογικες δεσμευσεις της Περιφερειαρχου Αττικης το 2014, για την διακοπη των εργασιων και τις ταυτοχρονες απαιτησεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μη συνεχιση χρηματοδότησης του εργου.

Η επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου θεωρει οτι το εργο δεν πλοιρει τις περιβαλλοντικες απαιτησεις που θετει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν ειναι αδειοδοτημενο συμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και δεν ακολουθει τους ευρωπαϊκους κανόνες χρηματοδότησης των εργων.

Η Περιφερεια Αττικης μεχρι σημερα επιμενει στην συνεχιση των εργασιων, παροτι εχουν ανακυψει επιπλεον και θεματα οικονομικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά επιστροφή κονδυλίων που είχαν διατεθεί για το έργο από το Ταμείο Συνοχής πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία. Οι Βρυξέλλες κατέληξαν στην απαίτηση αυτή, μετά τη διαπίστωση ότι το εργο δεν εχει περιβαλλοντική αδειοδοτηση συμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία, καθως και οτι η μετονομασία του εργου σε ΧΥΤΥ από ΧΥΤΑ εγινε μονο στα χαρτια και δεν συνοδευεται από τις απαιτουμενες τεχνολογικές τροποποιησεις.

Σημειωτέον ότι το έργο, για το οποίο έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις επί σειρά ετών από κατοίκους, φορείς και πολιτικές δυνάμεις, έχει φτάσει σε δυσθεώρητο οικονομικό ύψος και ενώ βρίσκεται ακόμα σε στάδιο, που θα απαιτηθούν, εφόσον η περιφέρεια επιμείνει στην εκτέλεσή του, πολλά εκατομμύρια ακόμα. Μόνο η σημερινή περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου, παρότι είχε εκλεγεί το 2014 με σημαία την αναστολή του έργου, δαπάνησε μέχρι τώρα περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, εξακοντίζοντας το ποσό, που έχει διατεθεί (για το ημιτελες μεχρι σημερα εργο) στα 34 εκατομμύρια ευρώ. Σημειωτέον ότι η ΕΕ ζητά οριστικα πίσω, με έγγραφο που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση τον Μαρτιο, ποσό 16 εκατομμύριων ευρώ!


Στις Βρυξέλλες είναι θορυβημένοι όχι μόνο με το περιβαλλοντικό κομμάτι του έργου στο Γραμματικό και τις όποιες διαδικασίες ακολουθούνται, αλλά και από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ευρωπαϊκά όργανα, πέραν της επιτροπής Αναφορών, η οποία ήδη εξετάζει όλες τις πτυχές του έργου, κινούν εξωδικαστικές διαδικασίες, ανάλογες της συγκεκριμένης επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου και οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης επισκέφτηκε άλλωστε στα τέλη Μαρτίου τις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με ευρωβουλευτές για το θέμα, έχοντας επιστρατεύσει επιτελείο με εξειδικευμένους συνεργάτες σε ευρωπαϊκά θέματα και ειδικά στον τομέα των διαπραγματεύσεων, υπό την επίβλεψη της Κας Έλενας Μουρελάτου.

Στη συνέχεια ο κ. Ψινάκης και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς έδωσαν από κοινού συνέντευξη τύπου, αναλύοντας την παρέμβαση της επιτροπής Αναφορών. Ο κ. Μαριάς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είμαστε “έτοιμοι για πόλεμο. Έχουμε πολύ δυνατά όπλα για να κερδίσουμε”.

Ο κ. Ψινάκης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του κατά του έργου, μένοντας σταθερός στην προεκλογική του δέσμευση και το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη και το οποίο ήταν αντίθετο με τον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΞΑΝΘΙΑ Π@@ΤΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Κ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΟΘΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου