Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι καταγγέλλουν: Οι Γάλλοι υποσχέθηκαν στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους για να πουλήσουν φρεγάτες

Πολιτικό παιχνίδι της Γαλλίας για πώληση στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα με αντάλλαγμα ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οι Γερμανοί
«Φιλελεύθεροι» (FDP), βάζοντας και την Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή (Bundestag) ως κομπάρσο, στην πολιτική οπερέτα με τις δύο γαλλικές φρεγάτες που έστησε η Αθήνα και η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική πλευρά. Τα μέλη του FDP χαρακτηρίζουν ουσιαστικά «απαράδεκτη» την πιθανότητα συμψηφισμού της προμήθειας των δύο φρεγατών από γαλλικά ναυπηγεία και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο προωθεί η Γαλλία, μέσω της σύνδεσης της αποπληρωμής του με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων Οτο Φρίκε κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτζ να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις στο Bundestag (την Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή) δηλώνοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει μια συμφωνία υπέρ των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του γερμανού φορολογούμενου». Ο κ. Φρίκε υποστήριξε ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας «είτε δεν γνώριζε για αυτή τη συμπαιγνία, είτε το γνώριζε, αλλά τότε θα έπρεπε να έχει ενημερώσει το Κοινοβούλιο«».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι τα χρήματα για τις γαλλικές φρεγάτες θα μπορούσαν να βρεθούν από την επιστροφή των κερδών (SMP/ANFA), που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν πριν το 2012 από τη δευτερογενή αγορά. Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτζ να ενημερώσει την πανίσχυρη Επιτροπή προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας πριν μεταβεί στην Σόφια της Βουλγαρίας για το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.


Το δημοσίευμα του «Spiegel» υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους Γάλλους για την προμήθεια φρεγατών «Belharra» βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονται εξελίξεις κατά την διάρκεια επίσκεψης Γάλλων διαπραγματευτών στην Αθήνα, στις 3 Μαΐου.

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι παραδοσιακά υψηλός, αλλά οι οικονομικές δυνατότητες στην παρούσα συγκυρία είναι περιορισμένες [...] για τον εκσυχρονισμό των αμερικανικών μαχητών F16 ο Καμμένος δήλωσε ότι η χώρα του θα πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σε δόσεις, μετά το 2021», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Δυσπιστία στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας για τον Εμανουέλ Μακρόν 

Την ίδια στιγμή η Γαλλία προτείνει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα οποία θα την συνδέουν με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ζήτημα το οποίο συζητήθηκε και στο περιθώριο της εαρινής συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον,ενώ αποφάσεις δεν αναμένονται στο Eurogroup της Παρασκευής.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο με τους βουλευτές των Γερμανών Φιλελεύθερων, κόμμα που αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, αποτυπώνει την μεγάλη δυσπιστία απέναντι στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν από Γερμανούς βουλευτές, που θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας αντιπροσωπεύει γαλλικά συμφέροντα πίσω από το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Όπως τονίζει ο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων Οτο Φρίκε «ελπίζω η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποτρέψει τελικά αυτήν την παράξενη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου