Τρίτη 24 Απριλίου 2018

«ΜΟΥΦΑ» με τις γαλλικές φρεγάτες


Ανακοίνωσαν ότι θα τις πάρουν με leasing αλλά οι Γάλλοι δήλωσαν άγνοια -
Ο Τζανακόπουλος «άδειασε» τον Κουβέλη που είπε ότι σε σύντομο διάστημα θα πλεύσουν στο Αιγαίο: Αν υπάρξει απόφαση, θα υπάρξει ενημέρωση - Για ερασιτεχνισμούς μιλούν ΝΔ-Λοβέρδος


Οπερέτα θυμίζει η υπόθεση με την χρονομίσθωση των γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm με τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να ενισχύσει τη δύναμη κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση -μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη- πρώτα ανακοίνωσε το... deal με τη Γαλλία και στη συνέχεια έστειλε επίσημο αίτημα στο Παρίσι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό να συμφωνηθεί το leasing δανεισμού δύο φρεγατών τύπου Fremm, από τις συνολικά τέσσερις που είναι σε υπηρεσία στο γαλλικόναυτικό.

Ώρα με την ώρα που περνάει φαίνεται ότι οι επικοινωνίες ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και τους αρμόδιους επιτελείς στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, όπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές, ήταν προκαταρκτικές και όχι οριστικές... Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη έσπευσε όχι μόνο να ανακοινώσει τη συμφωνία αλλά και να διατυπώσει την εκτίμηση ότι τα γαλλικά πολεμικά πλοία θα πλέουν στο Αιγαίο μέσα στον Αύγουστο του 2018!

Το χρονικό της οπερέτας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου όταν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε αν το δημοσίευμα της Καθημερινής για απόκτηση δύο φρεγατών από την Γαλλία με χρονομίσθωση είναι ακριβές. «Είναι ακριβές. Είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Μακρόν και υπήρξε συνεννόηση για να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτες» ξεκίνησε την απάντηση του ο κ. Κουβέλης και στη συνέχεια επισήμανε: «Οι δύο φρεγάτες που δεν είναι χθεσινή απόφαση καθώς έχει προηγηθεί μια διαδικασία είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε σύντομο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες».

Προφανώς ο Φώτης Κουβέλης είχε υποβαθμίσει (ή αγνοούσε) το γεγονός ότι ο φιλόδοξος στόχος να ενταχθούν οι δύο γαλλικές φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Αύγουστο, είναι δύσκολο να επιτευχθεί προτού διευθετηθούν σύνθετες λεπτομέρειες και συμβατικές δυσκολίες σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων που κρύβει το πρόγραμμα leasing για τις οποίες συνήθως απαιτούνται διαπραγματεύσεις μηνών...

Τα πρώτα «σύννεφα» άρχισαν να εμφανίζονται το Σάββατο όταν σε δημοσίευμα της γαλλικής La Tribune αναφέρθηκε ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας όταν ρωτήθηκε για συμφωνία με την Ελλάδα για δύο φρεγάτες είπε ότι μια τέτοια συμφωνία «δεν υπάρχει». Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετά τη δήλωση της Παρλί που έγινε την περασμένη Παρασκευή - την ίδια ημέρα, δηλαδή, με τη δήλωση Κουβέλη - επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας πηγή του οποίου επαναβεβαίωσε την υποτιθέμενη συμφωνία επικαλούμενο σχετική συζήτηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά την πηγή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα της Πέμπτης ότι «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Το επόμενο επεισόδιο ήταν το απόγευμα της Δευτέρας όταν στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την τρίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των φρεγατών αν και κανείς θα περίμενε να ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα δεδομένης της δημόσιας δήλωσης του Φώτη Κουβέλη.

Το τελευταίο (;) επεισόδιο παίχτηκε το μεσημέρι της Τρίτης όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «άδειασε» πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κάνοντας λόγο για «διερευνήσεις για διάφορα project» εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνει τέτοια έκταση. Υπάρχουν μια σειρά διερευνήσεις για διάφορα project, ωστόσο το συγκεκριμένο θεμα δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά project. Αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και συζήτηση στα αρμόδια όργανα και τα κοινοβουλευτικά» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΝΔ: Ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης ακόμη και στην Άμυνα

Τι γίνεται τελικά με τις φρεγάτες FREMM και κατά πόσον πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας διερωτάται σε σημερινή της ανακοίνωση η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θίγει τα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται μετά τις δηλώσεις Κουβέλη ότι οι φρεγάτες FREMM έρχονται μέσα στο καλοκαίρι και τις δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Παρλί, που δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας να υπάρξει επιτέλους σχετική ενημέρωση ως προς το τι έχει συμφωνηθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ

«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”.

Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».

Λοβέρδος: Ανεύθυνο πυροτέχνημα οι δηλώσεις Κουβέλη;

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας κάλεσε την κυβνέρνηση να απαντήσει αν είναι αλήθεια τα περί δανεισμού ή αν «πρόκειται για έμνα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα.

Επιφυλαχτήκαμε να πάρουμε θέση ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα. Η γενική μας αρχή ωστόσο είναι ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί πάγια υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων οτι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:

Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;»

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ ΕΙΧΑΝΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 1936 ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΙΑ.
    ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΥΣ ΕΜΑΣ? ΜΕ ΤΙ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΒΟΣΠΟΡΟ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ?
    ΜΕ ΨΑΡΟΒΑΡΚΕΣ?
    ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΑΛΟΓΟ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΗΡΑΝΕ ΓΑΙΔΟΥΡΙ, ΜΕΝΕΙ Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΙΓΡΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ.
    ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
    ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΓΥΦΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΝ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ F22-F35 θα ελεγαν ΟΧΙ, θα φτιαξουν τα σαραβαλα μας να πεφτουν στο Αιγαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου