Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Νύφες από μετάξι του 19ου αιώνα


Η επίσημη ενδυμασία της νύφης, από την αστική κοινωνία έως τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, εκτίθενται στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, σε μια έκθεση συμπραττόμενη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου»
30 περίτεχνα νυφικά –μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά– καθώς και αξεσουάρ γάμου, καλύπτοντας ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα από την ενδυμασία της νύφης στην αστική κοινωνία έως τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, παρουσιάζονται στην έκθεση «Νύφες. Ιστορίες από μετάξι» στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεργάζεται με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (ΠΛΙ) και εγκαινιάζουν στον ιδιαίτερο χώρο του ΠΙΟΠ στο Σουφλί μια ξεχωριστή έκθεση με λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την εξέλιξη της μόδας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Μαΐου έως 25 Σεπτεμβρίου και οι δύο φορείς συμπράττουν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εντάσσοντας την έκθεση στις δράσεις που θα υλοποιηθούν σχετικά.

«Από τα κομψά νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα, το νυφικό ένδυμα συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο. Στην έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες ελληνικών και ξένων οίκων» όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των διοργανωτών.

«Η έκθεση, με τη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και με τις πλούσιες δράσεις που θα ακολουθήσουν, τοποθετεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο και επιχειρεί να αναπτύξει διάλογο με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Κάθε νυφικό, εκτός των άλλων, «αφηγείται» διάφορες ιστορίες, τόσο της γυναίκας που το φόρεσε, όσο και της εποχής που δημιουργήθηκε»

Σχετικά με το «ΠΛΙ»: Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» βρίσκεται στο Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου με στόχο την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Οι συλλογές του Ιδρύματος συγκροτούνται το 1974 με την αρχική δωρεά 6.000 αντικειμένων από την Ιωάννα Παπαντωνίου και σήμερα αριθμούν 45.000 αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με τον λαϊκό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό.

Το Ίδρυμα διαθέτει βιβλιοθήκη με 12.000 τίτλους βιβλίων και 250 τίτλους περιοδικών, σε τομείς όπως η μουσειολογία-εθνολογία, η λαογραφία, η ενδυματολογία, η κοινωνιολογία, η ιστορία, οι τέχνες και τεχνικές, το θέατρο, ο χορός, η μουσική, το παιδικό βιβλίο. Τέλος, τα αρχεία του ΠΛΙ περιέχουν σπάνιο υλικό, κυρίως από επιτόπιες έρευνες για την ενδυμασία, τον χορό, το τραγούδι κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου