Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Οι διάσημοι σουηδικοί κεφτέδες είναι... τούρκικοι!


Πανηγυρίζουν στην Άγκυρα - Καθημερινά στα καταστήματα ΙΚΕΑ πωλούντα 2 εκατομμύρια κεφτέδες
Πανηγύρια προκάλεσε στην Τουρκία η επίσημη αναγνώριση εκ μέρους της Σουηδίας ότι φημισμένο πιάτο της - οι κεφτέδες όπως αυτοί που σερβίρονται στα ΙΚΕΑ - είναι στην πραγματικότητα... τουρκικό.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο επίσημος λογαριασμός της Σουηδίας στο twitter ανακοίνωσε ότι «οι σουηδικοί κεφτέδες στην πραγματικότητα βασίζονται σε συνταγή που έφερε ο Βασιλιάς Κάρολος ΧΙΙ από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα. Ας μείνουμε στα γεγονότα».

«Οι φημισμένοι κεφτέδες που τρώτε στα ΙΚΕΑ είναι στην πραγματικότητα τούρκικοι» βρήκε την ευκαιρία να tweet-άρει το κρατικό τουρκικό κανάλι TRT.

Καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα επιβεβαίωσε τα ιστορικά γεγονότα, δηλώνοντας στο πρακτορείο Anadolu ότι ο Βασιλιάς Κάρολος όταν έχασε μια κομβική μάχη από τα ρωσικά στρατεύματα το 1709, στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στη σημερινή Μολδαβία που τότε αποτελούσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εκεί δοκίμασε την τουρκική κουζίνα φέρνοντας μαζί στην επιστροφή του - μετά από έξι χρόνια εξορίας - στη Σουηδία τη συνταγή για τους κεφτέδες.

Τούρκος σεφ από την πόλη Ινεγκόλ, που θεωρείται η «πρωτεύουσα» του κεφτέ στην Τουρκία δήλωσε ότι είναι τιμή ένα τουρκικό πιάτο να γίνεται παράδειγμα για κουζίνες όλου του κόσμου.

Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι πλέον οι κεφτέδες δεν θα πρέπει να πωλούνται στα ΙΚΕΑ γιατί δεν είναι πια σουηδικό φαγητό.

Σημειώνεται ότι στα καταστήματα ΙΚΕΑ κάθε χρόνο διατίθενται 2 εκατομμύρια κεφτέδες την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου