Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Μουχαρέμ Ιντζέ: Ποιος είναι ο «Θεσσαλονικιός», λαϊκιστής που κοντράρει τον Ερντογάν

Τουρκικά ΜΜΕ τον περιγράφουν ως πραγματιστή με ροπή προς τον λαϊκισμό - Ο Ιντζέ είναι
γνωστός στη χώρα του για τους πύρινους λόγους του κατά του Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν μεγάλη πέραση στο Ίντερνετ


Ο πρώην Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ, θα είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε την Παρασκευή, επισήμως, από τον ίδιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του CHP.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ γεννήθηκε, ίδια μέρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του (4 Μαΐου) το 1964, στο χωριό Elmalık, της Γιάλοβας, είναι καθηγητής φυσικής και εξακολουθεί να είναι βουλευτής στο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την πλευρά της μητέρας του η καταγωγή των γονιών κρατάει από τον Πόντο.

Μάλιστα, πριν καν ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητα Ιντζέ, έχουν ξεκινήσει να τυπώνονται αφίσες με τον υποψήφιο που θα «μονομαχήσει» με τον Ερντογάν.

Τουρκικά ΜΜΕ τον περιγράφουν ως πραγματιστή με ροπή προς τον λαϊκισμό. Ο Ιντζέ είναι γνωστός στη χώρα του για τους πύρινους λόγους του κατά του Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν μεγάλη πέραση στο Ίντερνετ.

Ο 53χρονος πολιτικός και καθηγητής φυσικής, εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής με το CHP, το 2002, το 2007, το 2011 και το 2015 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κ.Ο. επί δύο θητείες.


Μετά την ήττα των Κεμαλιστών στις προεδρικές εκλογές της 18ης Αυγούστου 2014, διεκδίκησε τα ηνία του CHP από τον νυν πρόεδρο του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χάνοντας με ψήφους 740 έναντι 415. Επίσης διετέλεσε και επικεφαλής του think tank Ατατούρκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου