Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΠΑΤΩΝ, ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ-Προβλήματα Σχολικής Στέγης

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 17/5/2018
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/5 στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, η Συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και των Ενώσεων Γονέων Ανατολικής Αττικής, σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αττικής με επικεφαλής την πρόεδρο κα Βαλαβάνη καθώς και αντιπροσωπείες των Δ.Σ. των Ενώσεων Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνα, Παλλήνης-Γέρακα, Διονύσου και Σαρωνικού με επικεφαλής τους προέδρους κκ. Παλαβό, Κυπαρίσση, Παπαγεωργίου, Μακλάρα και Κυνηγαλάκη αντίστοιχα.


Διαβάστε Λεπτομέρειες της εκδήλωσης:


Σε αυτή την εκδήλωση έκανε παρέμβαση και η «Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σπάτων Αρτέμιδος» για τα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση στον Δήμο Σπάτων, Αρτέμιδος.
1. ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος, διεκδικεί ίσως τον τίτλο του πλέον υποβαθμισμένου Δήμου στην Ελλάδα όσον αφορά τη σχολική στέγη. Μια συνοπτική εικόνα έχει ως εξής. Στο Δήμο υπάρχουν:
12 Νηπιαγωγεία (7 στην Αρτέμιδα και 5 στα Σπάτα) τα οποία δεν είναι σε θέση να καλύψουν όλα τα προνήπια. Από αυτά, μόνο τα 3 (ένα στην Αρτέμιδα και δυο στα Σπάτα) έχουν ιδιόκτητο κτήριο.
10 Δημοτικά Σχολεία (7 στην Αρτέμιδα και 3 στα Σπάτα). Από αυτά, δεν έχουν ιδιόκτητο κτήριο τα 4 (όλα στην Αρτέμιδα), ενώ το 2ο Δημοτικό Σπάτων στεγάζεται σε ένα Παμπάλαιο και επικίνδυνο σχολείο. Το 5ο και το 6ο Δημοτικό Αρτέμιδας συστεγάζονται με το 1ο και το 2ο αντίστοιχα με αποτέλεσμα στο συγκρότημα 2ο-6ο να υπάρχει υπερπληθυσμός, να έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας όλοι οι βοηθητικοί χώροι. Το 4ο και το 7ο Αρτέμιδας στεγάζονται κυρίως σε κοντέινερς.
3 Γυμνάσια (2 στην Αρτέμιδα και ένα στα Σπάτα) από τα οποία το ένα δεν έχει ιδιόκτητο κτήριο (2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας το οποίο στεγάζεται αποκλειστικά σε κοντέινερς).
3 Λύκειο (2 στην Αρτέμιδα και ένα στα Σπάτα) από τα οποία το ένα δεν έχει ιδιόκτητο κτήριο.
Οι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι οι τοπικοί άρχοντες και οι κυβερνήσεις, διαχρονικά. 
Ο Δήμος για δεκαετίας ΔΕΝ μεριμνά για τις τοπικές πράξεις εφαρμογής στις περιπτώσεις που υπάρχουν χαρακτηρισμένοι χώροι σχολείου, η ΚΤΥΠ δεν προχωρά με γρήγορους ρυθμούς την μελέτη σε χώρους που έχει αναλάβει, ενώ το υπουργείο παιδείας «νίπτει τα χείρας του». Συνολικότερα όλοι οι αρμόδιοι επιχειρούν να κάνουν τους γονείς και τις διεκδικήσεις μας μπαλάκι, από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

2. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Σε Σπάτα & Αρτέμιδα μεταφέρονται με σχολικά λεωφορεία περίπου 1000 μαθητές, ενώ συνολικά στην Ανατολική Αττική μεταφέρονται περίπου 10.000 με συνολικό κόστος περίπου 20 εκ. ευρώ. 
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τη θέση της ΑΣΓΜΕ ότι οι σχολικές μεταφορές θα πρέπει να πραγματοποιούνται από έναν δημόσιο φορέα σχολικών μεταφορών, σαν την πλέον αξιόπιστη, ποιοτική και οικονομική πρόταση, η οποία δεν εισακούεται βέβαια από τις κυβερνήσεις. 
Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι σχολικές μεταφορές πραγματοποιούνται από το 2015 έως σήμερα, κατ’ εξαίρεση της ΚΥΑ 24001/2013 η οποία προβλέπει ότι για να δικαιούται σχολικής μεταφοράς μαθητής θα πρέπει η συνολική καθαρή απόσταση από το σπίτι στο σχολείο (δηλαδή η απόσταση από το σπίτι έως την πλησιέστερη στάση δημόσιου μεταφορικού μέσου συν την απόσταση από το σχολείο έως την πλησιέστερη στάση δημόσιου μεταφορικού μέσου) να υπερβαίνει τα 1200 μ. για μαθητές των δημοτικών σχολείων, τα 4.000 για μαθητές των γυμνασίων και τα 5.000 για τους μαθητές των Λυκείων. 
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ προφανώς εκδόθηκε για να καταργηθούν οι σχολικές μεταφορές, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών μας. 
Μετά από μεγάλους αγώνες που είχαμε το 2014 κατακτήσαμε προσωρινά την εξαίρεση της Αν. Αττικής από την ΚΥΑ του 2013 και η εξαίρεση αυτή ισχύει ως το 2019. Αυτό δε μας ικανοποιεί όμως γιατί η συγκεκριμένη ΚΥΑ παραμένει ενεργή και διεκδικούμε την κατάργησή της.

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ
Σε ετήσια βάση ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδας επιχορηγείται από ΚΑΠ και ΣΑΤΑ με το ποσό περίπου των 200.000 ευρώ. Αυτά είναι υποτίθεται τα χρήματα για τις συντηρήσεις και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Για να υπάρχει μια αίσθηση της τάξης μεγέθους, τα σχολεία το Δήμου μας καταναλώνουν περίπου 80.000 ευρώ ετησίως για θέρμανση και 100.000 ευρώ ετησίως για τη ΔΕΗ. 
Κατά συνέπεια η κρατική επιχορήγηση επαρκεί ίσα-ίσα για θέρμανση, φως, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ και σχολικούς τροχονόμους !!!!
Σοβαρά προβλήματα συντήρησης των σχολείων μας στο Δήμο δεν υπάρχουν, επειδή περίπου άλλος ένας κρατικός προϋπολογισμός, εισπράττεται το χρόνο από τους δημότες μέσω του ΦΗΧ. Κατά συνέπεια η συντήρηση των σχολείων και τα λειτουργικά έξοδα έχουν στην πράξη βγει εκτός κρατικού προϋπολογισμού και πραγματοποιείται από την πρόσθετη φορολογία των δημοτών.

Σπάτα 17/5/2018
Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου